Esatpaşa Hidrofor Su Pompaları Bakımı Yetkili Tamir Servisi
Hidrofor Nedir
Su deposu veya kuyuda bulunan durgun vaziyetteki temiz suyu basınçlandırarak istenilen debi ve basınçta su tesisatına basmaya yarayan elektrikli cihazlara hidrofor denir. Hidroforlar konutlarda şebeke suyu kesildiğinde su deposunda bulunan suyu mutfak, banyo, wc gibi kullanım alanlarına basmak için kullanılır. Tarımsal sulama ve peysaj bahçelerinde çalışan hidroforlar ise yer altı su kuyusundan çektiği suyu damlama sulama veya sprinkler sistemlerle otomatik sulama yapmak için kullanılır.
Hidrofor Nasıl Çalışır
Hidroforlar genleşme tankı, basınç şalteri, manometre den oluşan pompa grubudur.
Hidroforun bağlı oluğu su tesisat hattındaki suyun basıncın eksilmesi veya artması basınç şalteri tarafından kontrol edilir, tesisattaki su basıncı istenilen basıncın altına düşerse basınç şalteri elektrikli pompayı çalıştırır ve sisteme su verilir. Tesisattaki basınç istenilen seviyeye ulaştığında ise basınç şalteri elektrikli pompayı durdurur, bu sistem sürekli bu vaziyette çalışır.
Hidrofor Ne İçin Kullanılır
Hidroforlar suyun akmadığı veya basıncın düşük olduğu yerlerde suyun istenilen miktarda ve basınçlı olarak akmasını sağlamak için kullanılır
Hidrofor Servisi
Hidrofor servisimiz gezici servis ekibi, atölye, tamir ekibi ile yerinde tamir ve atölyede tamir hizmeti vermektedir. Firmamız yetkili servis tamiratlarda yedek parça ve işçilik garantisi vermektedir. Tüm tamir işlemleri fabrikanın orijinal yedek parçaları ve standartlara uygun malzemeler ile gerçekleştirilmektedir. Atölyemizde tamir edilen ürünler debi, basınç ve sızdırmazlık testlerine tabi tutulmaktadır. Hidroforlarınıza 6 ayda bir, yılda iki kez bakım yaptırılması önerilir. Cihazların sağlıklı çalışması ve garantinin devam etmesi için önemlidir. Hidrofor Arıza ve Bakım işlemleriniz arıza bildiriminize istinaden aynı gün içinde arızasını gidermek için tüm gayretimizle hizmet vermekteyiz.
Hidrofor Bakımı
Markası ve modeli ne olursa olsun yerli ve ithal tüm hidroforlarınızın kurulum, yedek parça, yerinde tamir ve bakım hizmetini orijinal yedek parçalar ile garantili olarak yapmaktayız. Genleşme tank membranı değişimi, yıllık genel bakım, 3 aylık – 6 aylık periyodik bakım, basınç şalteri değişimi, pompa değişimi, flatör şamandıra değişimi, hidrofor panosu yapımı ve onarımı için hidrofor servisimizle yıllık hidrofor bakım anlaşması yapabilirsiniz.
Hidrofor Bakımında Yapılan Kontroller
1-Mekanik salmastra pompa ile motor arasında sızdırmazlık kontrolleri yapılır su kaçağı var ise mekanik salmastra (keçe) değiştirilir.
2- Rulman motor çalışma titreşim ve balans kontrolü yapılır motor çalışmasında uğultu ve titreşim varsa rulman değişimi yapılır.
3- Basınç şalteri alt-üst basınç ayarı gevşemiş ise ihtiyaca uygun ayarlar tekrar yapılır, şalter yıpranmışsa yenisi ile değiştirilir.
4-Genleşme tank hava basıncı ve membran sağlamlık kontrolleri eksi ise tank hava takviyesi yapılır.
5- Hidrofor motor dönüş yönü ve akım kontrolleri kontrol panosu şalt malzeme yıpranmışlık kontrolleri yapılır aşınan şalt malzeme değiştirilir, aşınmış kontaktör ve termik röle yangın çıkarabilir.
6- Hidroforun seviye flatörü kontrolü yapılır, flatör depoda su bittiği zaman hidroforu durdurmak zorundadır, çalışmaya veya talkı kalıp kontak geçirmeyen flatör mutlaka değiştirmelidir.
7-Hidrofor emiş hattında bulunan çek valf ve vananın kontrolü yapılır pislik tutucu temizlenir.
UYARI: Yeni sistemlerde hidrofor üreticileri hidroforun emiş hattına pislik tutucu konulmasını yasaklamış depo su dolum hattına pislik tutucu takılmasının daha doğru olduğuna karar vermiştir.
Hidrofor Tamiri
Yerli-ithal eski-yeni tüm marka model hidroforların tamirini garantili olarak yapmaktayız. Hidrofor pompa tamiri çark fan ve difizör değişimi, motor sarımı rulman, keçe, mekanik salmastra, değişimi yapılmaktadır. Değişimini veya tamirini yaptığımız hidrofor için 6 ay garanti vermekteyiz.
Hidrofor Montaj Kurulum Hizmeti
Atölyemiz yetkili servisi olduğu ürünlerin montaj yerine sevkiyatını ve devreye alma işlemlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Devreye alma öncesi ürünlerin standartlara uygun montaj edilmesi için formenlik hizmeti vermektedir. Ürün montajının standartlara uygun yapılmaması ürünlerinin garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olur. Devreye alma hizmetlerini mutlaka yetkili servisimizden talep ediniz.
Devreye Alma işleminizi 1 gün içerisinde yerine getirmeye özen göstermekteyiz.
Hidrofor montajı kurulum ve devreye alınması için 0532 502 39 69 nolu telefondan bize ulaşınız.
Hidrofor Çeşitleri Nelerdir
Yatay Tip Kendinden Tanklı Paket Hidroforlar
Yatay Tip Plastik Fanlı Paslanmaz Çelik Gövdeli Kendinden Tanklı Paket Hidroforlar
Yatay Tip Komple Paslanmaz Çelik Kendinden Tanklı Paket Hidroforlar
Jet Tipi Döküm Gövdeli Pirinç Fanlı Hidroforlar
Jet Tipi Döküm Gövdeli Plastik Fanlı Hidroforlar
Jet Tipi Plastik Fanlı Hidroforlar
Jet Tipi Komple Paslanmaz Çelik Hidroforlar
Dikey Tip Plastik Fanlı Paslanmaz Çelik Gövdeli Hidroforlar
Dikey Tip Komple Paslanmaz Çelik Hidroforlar
Elektromekanik Klasik Tip Panolu Hidroforlar
Frekans İnvertörlü ( Konvertörlü) Yeni Nesil Hidroforlar
Domestik hidrofor konut, villa, küçük bahçe kullanımı için uygundur 1-5 bar arasında çalışmak için tasarlanmıştır.
Ticari hidrofor apartman, rezidans, avm fabrika için 5-15 bar yüksek basınç gereksinimi olan yerlerde kullanılır
Sulama hidroforları 1-7 bar arası düşük basınçta yüksek su verimine sahip pompalardır tarla sera bahçe sulama işlerinde kullanılır.
Yangın hidroforları yangından korunma amaçlı 7- 15 bar arası yangın dolapları, sprinkler sistem ve yangın hidratlarında yüksek basınçlı su çıkışını sağlamak için kullanılır.
Hidrofor Seçimi Nasıl Yapılır
Hidroforların seçimi daire sayısına ve kat sayısına göre kapasiteleri hesaplanır. Hidrofor kapasitesi 2 değişkene göre belirlenir. Birincisi debi, diğeri ise basma yüksekliğidir.
Debi= Pompanın içinden geçen akışkanın birim zamandaki miktarıdır. Ve genellikle m3/h cinsinden hesap edilir. Q ile ifade edilir. Yaklaşık olarak daire sayısını 0,5 ile çarpımı sonucu m3/h cinsinden debi değerine ulaşabilirsiniz.
Q= 0,5 x Daire Sayısı
2) Basma yüksekliği= Pompa çarkının suya ilettiği kinetik enerjidir. H ile ifade edilir. Yaklaşık olarak kat sayısını 4 ile çarpıp 15 mSS ilave edilerek mSS cinsinden basma yüksekliği değerine ulaşabilirsiniz.
H= 4 x Kat Sayısı + 15
Örneğin; 5 katlı ve 5 daireli bir apartman için hesaplama yapılırsa
Q= 5 x 0,5= 2,5 m3/h
H= 4 x 5 + 15= 35 mSS kapasitelerine ulaşırız.
Hidrofor Montajında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Hidrofor montajını yapmadan önce mutlaka amacına uygun ve ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağı hidroforun etiket değerlerinden kontrol edilmelidir.
Hidrofor kuru temiz ve aşırı sıcak soğuk hava şartlarından etkilenmeyecek bir yerde kullanılmalıdır. Hidroforun emiş tesisatı basma tesisatsından bir çap geniş olmalıdır. Pislik tutucu, çekvalf mutlaka doğru yere takılmalı, genleşme tankı öz gaz basıncı hidroforun alt basıncından 0,5 bar düşük ayarlanmalıdır. Trifaze model hidroforlarda pompa dönüş yönü kontrol edilmeli, hidroforun susuz çalışmasını engellemek su deposuna mutlaka depo şamandırası takılmalıdır
En İyi Hidrofor Markaları Nelerdir
Alarko, Baymak, Ebitt, Etna, Grundfos, Lowara, Sumak, Standart, Masdaf, Wilo ilk akla gelen Türkiye’nin en iyi hidrofor firmalarıdır.
Hidrofor Yedek Parçaları
Hidrofor hangi parçalardan oluşur,
Pompa
Elektrik Motoru
Genleşme Tankı
Basınç Şalteri
Seviye Flatörü
Manometre
Beş Yollu Vana
Çekvalf
Flex Hortum
Hidrofor Bakımı
Markası ve modeli ne olursa olsun yerli ve ithal tüm hidroforlarınızın kurulum, yedek parça, yerinde tamir ve bakım hizmetini orijinal yedek parçalar ile garantili olarak yapmaktayız. Genleşme tank membranı değişimi, yıllık genel bakım, 3 aylık – 6 aylık periyodik bakım, basınç şalteri değişimi, pompa değişimi, flatör şamandıra değişimi, hidrofor panosu yapımı ve onarımı için hidrofor servisimizle yıllık hidrofor bakım anlaşması yapabilirsiniz.
Hidrofor, Pompa Ve Genleşme Tank İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Hidroforlar kapalı, açık devre sistemlere su basan aşırı basınç ve 220v 16 Amper 380v 50 Amper elektrik akımı bulunduran cihazlardır.
Hidroforlara yetkili olamayan kişi ve firmalar müdahale yapmamalıdır.
Hidroforların genel ve periyodik bakımları yetkili servis ve orijinal parça ile yapılmalıdır.
Hidrofor üzerinde bulunan basınç şarteli ayarı kesinlikle değiştirilmemelidir.
Hidrofor çalışırken, fişe takılıyken veya basınç varken hiç bir bağlantıyı sökmeyin ve gevşetmeyin.
Hidrofor bakımları hakkında teknik destek garantili ve sağlıklı bir şekilde firmamız tarafından verilmektedir.
Hidroforlar için son tüketici mutlaka bilgilendirilmelidir. Yerli ve ithal hidroforlar satılırken aşınma parçaları olan mekanik salmastra, fan ve difizör pompa ile birlikte yedek parça olarak önerilmelidir.
Harici hidrofor panosu kullanılacak ise kaliteli ve tam korumalı olması gerekmektedir.
Hidroforların uzun süreli çalışması için verimli olan noktalarda seçim yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde pompalar, kısa bir süre kavitasyona maruz kalır fan ve difizörler aşınır motor ısınarak yanar. Kullanım şartlarına uymadığından garanti kapsamı dışında kalır.
Keson kuyu dalgıç pompaları hidrofora çevrilecek ise pompalarda pompanın çıkış ağzına mutlaka dik yaylı çekvalf takılarak sistemdeki basıncın pompa fanları üzerine aşırı basınç yapması engellenmelidir.
Hidrofor sürtme fanlı bir pompadan imal edildiyse eğer uzun süre çalışmaya ara verildiği zaman,(yazlık evde kullanılıyorsa kış ayında çalışmayacağı düşünülmüştür) tekrar çalışma sırasında sıkışma yapabilir. Bu durumda pervane sökülerek, pervane kısmına ilk hareket verilerek sıkışma giderilmelidir.
Hidroforlar sadece temiz su basınçlandırılmasında kullanılmalı, uygun koşullarda çalıştırılmadığı (Salamura suyu, tuzlu su, kimyasal akışkanlarda, kükürtlü sularda, ph değeri 6 – 8.5 dışındaki sularda) takdirde, fazla akım çekilmesine, zamanla gövde ve contada deformasyon oluşmasına neden olur. Bir süre sonra conta veya salmastradan su alıp yanabilir.
Soğuk havalarda, dondan dolayı hidrofor pompa gövdesi ve ara parçanın çatlaması için gövde üzerinde bulunan tapa veya somunun, gevşetilmesi ve suyun içinde boşaltılması gerekir.
Genel olarak hidroforlar performans değerleri deniz seviyesinde ve ortam sıcaklığı +30˚C de ölçülmüştür. Bu seviye ve sıcaklık ölçülerinin artması performansı aşağı yönde etkiler. Bu bilgiler doğrultusunda pompa seçilmelidir. Rakımın yüksek, sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde toleranslı seçim yapılmalıdır.
Hidrofor üzerinde değişiklik veya alternatif donanım kullanımına üretici firmaya danışıldıktan onay verilir ise yapılabilir.
Hidrofor belirtildiği üzere tasarımına uygun güvenli bir biçimde çalıştırıldığında garanti kapsamındadır.
Hidrofor hiçbir koşulda etikette yazılı çalışma limitleri dışında çalıştırılmamalıdır.
Hidrofor Garanti Kapsamı Dışı Kalan Ürünler
Kullanıcı tarafından hidrofor üzerinde değişiklik yapılması.
Hidrofora, pompaya ait etiketlerin silinmesi, sökülmesi veya değiştirilmesi.
Tamir işleminin kullanıcı ya da herhangi bir yetkisiz kişi tarafından yapılması.
Hidroforda orijinal olmayan yedek parçanın kullanılması.
Taşıma ve indirmeler sırasında oluşabilecek hasar ve arızalar.
Hidrofor kurulum ve tesisat yanlışlıklarından doğan sorunlar
Hidroforun amacı ve kapasitesi dışında kullanımı ile oluşan arızalar.
Pompa grubunun susuz veya havalı çalıştırılması sonucu oluşabilecek hasar ve arızalar.
Sudaki çamur, kum, tortu ve yabancı maddeler nedeni ile oluşabilecek hasar ve arızalar.
Aşırı soğuk veya dondan dolayı pompa veya motor gövdesinde, aksesuarlarda oluşabilecek hasar ve arızalar.
Yağmur, kar, su baskını, yetersiz havalandırma (rutubet), toz, vb. gibi çevre faktörleri nedeni ile oluşabilecek hasar ve arızalar.
Şebeke gerilimindeki ani dalgalanmalardan meydana gelebilecek hasar ve arızalar.
Uygun hacimde bir genleşme tankı sisteme monte edilmediği durumda, durk kalk sayısındaki düzensizlikler ile tanktan meydana gelen arızalar.
Periyodik bakım ve kontrollerin, bakım kitabında belirtilen sürelerde ve düzenli olarak yapılmaması.
Periyodik Bakım Anlaşması yaparak, yetkili servislerimizce düzenli aralıklarla yapılacak kontrol ve bakımlar sayesinde; hidrofor grubundan ekonomik ve güvenli bir hizmet alabilirsiniz